Een mat voor de dansschool

Dans Studio Drachten

Dans Studio Drachten realiseerde in 2021 een opbrengst van € 3.635,- met de Grote Clubactie. Lees hieronder hoe ze eerder ook een mooi bedrag ophaalde.

Misschien net wel, maar ook misschien net niet genoeg loten verkocht. “We willen een AirTrack mat’”, zegt Yvonne Ruiter, eigenares van Dans Studio Drachten. “Het aantal loten dat we hebben verkocht, zou dat moeten kunnen betalen, maar we hebben de offerte nog niet binnen.” De leerlingen van haar studio hebben bijna 2.000 loten aan de man gebracht. Meer dan in 2017, toen de opbrengst in kostuums is gestoken. “Voor onze grote voorstelling in het voorjaar”, vertelt Yvonne. “Superleuk.” En omdat dat toen zo goed liep, is de opbrengst uit de Grote Clubactie een jaar later bedoeld voor een andere grote investering.

Hoogste aantal superloten
Dans Studio Drachten verkocht naast de loten ook nog eens 17 superloten, het hoogste aantal van heel Friesland. Een superlot bestaat uit 50 reguliere loten. Yvonne: “Die opblaasbare matten zijn heel erg duur. Daarvoor kunnen we niet zomaar bij de lokale ondernemers aankloppen. Dus, dan is de lotenactie een uitkomst.” Een AirTrack mat is vooral bedoeld om de dansers, net als bij turnen, minder zwaar te belasten als ze sprongen maken of radslagen uitvoeren. “Dat hoort tegenwoordig allemaal bij de moderne dansvloeren. Maar we leren ook onze peuters op die matten hoe ze moeten rollen.”

Persoonlijk contact van groot belang
Dans Studio Drachten heeft als een van de weinige scholen in het noorden een lesprogramma voor kinderen vanaf 2 jaar. Die gaan niet met loten de straat op, zegt Yvonne. “Nee”, lacht ze. “We geven de kinderen vanaf 8 jaar pas een lotenboekje mee naar huis.” En opvallend: “Dat loopt beter dan de verkoop via sociale media. We hebben geprobeerd digitaal via sociale media extra loten te verkopen, maar dat levert niets op. De boekjes met het persoonlijk contact gaan het beste.”

Succesverhaal Da

Opbrengst Friesland
In heel de provincie Friesland hebben alle deelnemende clubs samen voor 457.698 euro aan loten van de Grote Clubactie verkocht. Van dit totale bedrag gaat 80 procent naar de clubs die meededen aan de Grote Clubactie, naar rato van het aantal door hen verkochte loten.

Clubs verkopen elk jaar meer
De landelijke opbrengst voor de verenigingen is dit jaar bijna 9 miljoen euro geweest. De deelnemende clubs verkopen elk jaar meer loten dankzij de inzet van vooral de eigen jeugdleden. Directeur van de Nationale Stichting Grote Clubactie Frank Molkenboer is dan ook een gelukkig mens. Molkenboer: “De clubs laten zien dat de betrokkenheid van hun leden nog volop leeft. Nederlandse verenigingen tonen aan dat ze prima in staat zijn hun toekomst in eigen hand te nemen”, meent hij. “De ledenparticipatie bij de Grote Clubactie is onverminderd groot.”

Ben je nieuwsgierig wat de Grote Clubactie voor jouw vereniging kan betekenen?