Muziekvereniging Kunstzin
Julianadorp

Michel Kloos
Voorzitter

Superloten + Online
Opbrengst 2020 € 1.233

80%
van de opbrengst gaat naar de club!

Kunstzin realiseerde in 2021 een opbrengst van € 180,- met de Grote Clubactie. Lees hieronder hoe ze eerder ook een mooi bedrag ophaalde.

In de kop van Noord-Holland, niet ver van Den Helder, ligt een plaatsje waar letterlijk en figuurlijk muziek in zit. Julianadorp is de naam van het dorp waar muziekvereniging Kunstzin thuis is. Voorzitter van Kunstzin is Michel Kloos. Een actieve vent, die oprecht blij is met de verkoopcijfers van de Grote Clubactie die hem zojuist door de leden zijn overlegd. ‘Geweldig, de opbrengst dit jaar. We krijgen in 2020 meer binnen dan waar we vooraf op hadden gerekend.’ De vereniging kan elke cent goed gebruiken, vertelt Kloos.

Noodzaak van goedgevulde kas
De kleine blaaskapel die begin jaren tachtig is ontstaan, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig fanfare-orkest. ‘We spelen veel, gemiddeld 45 tot 50 optredens per jaar’, vertelt hij. ‘We treden binnen en buiten op, maar ook in parades op straat.’ Zo kunnen we Kunstzin aantreffen als een dweilorkest in de brede regio rond het eigen dorp, maar ook als volwaardig en mooi uitgerust showorkest in de rest van het land. In Duitsland treedt de vereniging op bij festiviteiten, we kunnen Kunstzin een Bevrijdingsfestival zien opluisteren of een show geven in De Efteling. ‘Daarvoor zijn veel instrumenten nodig’, geeft Kloos de noodzaak van een goed gevulde kas aan.

Eigen muziekopleidingen kunnen doorgaan
Maar dat is niet het enige waarvoor de leden loten verkopen. Kunstzin verzorgt zelf kostbare muziekopleidingen en wil de Color Guard in het nieuw steken, zodat zij er in het nieuwe seizoen weer patent en kleurig bijlopen als ze de muzikanten tijdens de parades begeleiden. De eigen opleidingen hebben intussen al meer dan 120 examens opgeleverd en worden doorgezet, belooft Kloos.

Geld voor muziekvereniging uit Julianadorp

Meer Superloten verkocht
‘We hadden vooraf ingezet op een opbrengst van € 600,- tot € 650,- uit de Grote Clubactie, daar gaan we behoorlijk ver overheen.’ Kunstzinleden verkochten veel vaker dan in andere jaren Superloten. ‘Al snel zaten we aan de 6 stuks. Dat was direct goed voor € 720,- netto voor onze vereniging. Daarnaast hebben we de afgelopen maand heel veel loten digitaal kunnen aanbieden en krijgen we ook nog een paar boekjes terug. In totaal halen we dit jaar ruim € 1.000,- op. Bijna tweemaal zoveel als vorig jaar. We hebben behaald waar we op hoopten.’

Loten verkopen via WhatsApp
Volgens voorzitter Michel Kloos is vooral het digitale tijdperk Kunstzin gunstig gestemd. ‘We verkopen voor het eerst loten via een appje.’ Hoewel dicht in de buurt van wat grotere plaatsen in Noord-Holland, mikt Kunstzin bij de verkoop op de loyaliteit van de dorpelingen zelf, bekent Kloos. ‘Hier in het dorp leeft onze muziekvereniging echt bij veel mensen. Familie en vrienden steunen onze leden. Aan hen verkopen we de meeste loten, met dank dit jaar aan het gemak van de digitale mogelijkheden. Dat was echt fantastisch. Bij ons heeft dat heel veel vruchten afgeworpen.’ [Lees hier meer over de online verkoopmethode]

Ben je nieuwsgierig wat de Grote Clubactie voor jouw vereniging kan betekenen?