Op weg naar een zomerkamp in Zwitserland

Scoutinggroep Paul Kruger uit Nijmegen haalt € 4.000,- op

Lees hieronder hoe Scoutinggroep Paul Kruger in 2019 de Grote Clubactie organiseerde.

Persoonlijke ontwikkeling, vertrouwen opbouwen in jezelf en een ander: scouts in Nederland krijgen dit en talloze andere vaardigheden spelenderwijs mee meent Elise van Winden, staflid van de scoutinggroep Paul Kruger in Nijmegen. Dat zelfvertrouwen krijgt ook nog eens een extra ‘boost’ als deze jeugd de eindafrekening van hun eigen lotenverkoop onder ogen krijgen. “We hebben ruim €4.000,- binnen, onder andere door het aan de man brengen van een flink aantal Superloten”, zegt Elise blij. “Dat is meer dan waar we voor het begin van de Grote Clubactie op gerekend hadden.”

Hoe meer loten, hoe lager de bijdrage
De Nijmeegse scouts zamelen geld in voor hun grote reis naar Zwitserland. “We kunnen niet het hele bedrag voor het zomerkamp via de Grote Clubactie bij elkaar krijgen, maar door de lotenverkoop slagen we er wel in de ouderbijdrage laag te houden. Onder de €300,-.”

Internationale ontmoeting van scouts
De Paul Kruger groep telt dik 100 leden, van die groep gaan 38 scouts tussen de 11 en 15 jaar een week op kamp naar Kandersteg. “We klimmen, rodelen en maken een trektocht van twee dagen langs een berghut”, Elise is nu al enthousiast. “Tijdens het zomerkamp sluiten we aan bij de internationale ontmoeting van scouts. In die week komen 1.500 jongeren uit de hele wereld, zelfs uit Amerika, naar Zwitserland. Mee kunnen doen aan deze bijzondere uitwisseling is een onvergetelijke ervaring voor onze scouts. Voor veel van hen is het de eerste keer dat ze zoiets meemaken. Samen met andere culturen aan de maaltijd en elkaar vertellen over hun leven.”

Geld voor je Scouting

Werken aan zelfvertrouwen
Zomerkampen als die in Zwitserland dragen bij aan het wegnemen van een aantal vooroordelen die aan scouting kleven, meent Elise, die zelf ‘pas’ op haar dertiende bij de groep aansloot. “Scouting is de grootste jongerenbeweging van ons land. Wij hebben gezamenlijk meer jeugdleden dan de voetbalbond. Toch kleeft aan scouting, hoewel we groeien, een oubollig imago.” Dat is onterecht, meent staflid Elise. “Op scouting leren zowel jongens als meisjes zich ontwikkelen. Ze leren leiding geven. Een vijftienjarige die aan een kind van elf jaar uitlegt en voordoet hoe die een vuurtje kan stoken. Als dat vervolgens lukt, gaan ze allebei vol zelfvertrouwen naar huis.”

Je doet het voor de club
In de zomer met z’n allen naar Zwitserland dus, om nog maar eens te benadrukken wat je op eigen kracht en samen met medescouts kunt bereiken. Bijvoorbeeld door volop langs de deur te gaan met loten van de Grote Clubactie. Elise: “Dat is het mooie, ze weten allemaal waarvoor ze het doen. Dat is de intrinsieke drijfveer. Je doet het voor de club, voor jezelf en voor een onvergetelijk avontuur.”

Ben je nieuwsgierig wat de Grote Clubactie voor jouw vereniging kan betekenen?